Disbioza intestinala – ce este, simptome si tratament natural

Disbioza intestinala – ce este, simptome si tratament natural

Suferi de balonare, gaze, alergii alimentare, mancare nedigerata in scaun, deficiente nutritive, malnutritie, candidoza, micoze, eczema, boli autoimune (dermatita, psoriazis, tiroidita, endometrioza, lupus, astm etc)? Atunci sigur ai disbioza intestinala.

In ziua de astazi disbioza este intalnita la foarte multe persoane, iar nerezolvata aceasta poate duce la probleme serioase de malnutritie, sindrom metabolic, boli cardiovasculare, obezitate si intestin permeabil, care la randul lui duce la alergii, intolerante alimentare, astm si alte boli autoimune.

Disbioza intestinala este afectiunea in care microbii care traiesc in mod normal in intestinul nostru (numita flora microbiana sau microbiomul) sunt dezechilibrati si asta interfereaza cu activitatea fioziologica (normala). In disbioza speciile bacteriene protectoare sunt scazute sau lipsa si/sau speciile considerate a fi patogene sunt prezente -daca nu ar trebui sa fie- sau sunt crescute -daca ar trebui sa fie la un nivel mai mic.

Cauzele acestui dezechilibru pot fi consumul de antibiotice, daca ati fost nascut prin cezariana, o alimentatie inflamatorie, toxinele introduse in organism (din alimente, vaccinuri si produsele folosite) si alti factori de mediu, emotiile negative (furie, suparare, stres, nervozitate etc).

Studiile arata ca avem in mod normal in organismul nostru aproximativ 5 kg de microbi de diverse tipuri: bacterii, virusi, fungi etc. Cand acestea sunt specii benefice au un rol esential in sanatatea noastra. Ele ne ajuta (printre altele) sa:

  • digeram mancarea
  • absorbim nutrientii din mancare in sange
  • avem un sistem digestiv sanatos
  • avem o imunitate ridicata
  • producem hormoni cum sunt serotonina, dopamina, endorfinele (hormonii fericirii), grelina, leptina (hormonii starii de foame si de satietate) etc
  • unele tipuri de bacterii benefice produc vitaminele B, vitamine esentiale pentru sanatatea noastra.

In caz de disbioza aceste functii nu mai sunt indeplinite asa cum ar trebui. Din aceste motive cei care au disbioza experimenteaza simptome cum sunt gaze, balonare, deficiente nutritive sau chiar malnutritie, lipsa de pofta de mancare/satietate, raceli sau alte boli acute, pofte pentru anumite alimente, stari de iritare, nervozitate, furie, suparare etc.

Daca ai aceste simptome –sau esti deja diagnosticat cu disbioza- este esential sa rezolvi cauza acestor probleme, adica sa restaurezi echilibrul natural al microbiomului, pentru ca altfel, in timp, aceste simptome pot duce la probleme serioase de sanatate.

Daca ai disbioza/simptomele mentionate mai sus le poti rezolva urmand cei 5 pasi de mai jos, asa cum am facut eu si cei cu care am lucrat la vindecarea lor:

  1. Introdu in alimentatie alimentele non-inflamatoare care ajuta la cresterea bacteriilor sanatoase: fructe, legume nuci si seminte, probiotice naturale. Daca deja le consumi creste cantitatea si procentul lor in totalul alimentelor pe care le consumi. Gasesti retete gustoase si rapide din aceste alimente in Cartea de retete terapeutice Tanar si Sanatos pe care o poti comanda AICI.
  2. Elimina din alimentatie alimentele inflamatoare si care hranesc microbii patogeni (nesanatosi): produsele de origine animala, cerealele, glutenul, zaharul, produsele procesate, aditivii alimentari (E-urile), soia etc.
  3. Evita sa introduci in organismul tau antibiotice si alte medicamente si substante care distrug flora intestinala. Daca ai nevoie de tratament alege tratamente naturiste sau holistice care nu au efecte adverse asupra sanatatii. Mare atentie la alimentele de origine animala deoarece vasta lor majoritate contin reziduri de antibiotice ramase in carne/lapte/oua/peste din tratamentul animalelor respective!
  4. Inlocuieste alimentele si produsele toxice pe care le folosesti cu unele non-toxice din ingrediente 100% naturale. Majoritatea produselor de ingrijire personala din comertul de masa: sapunuri, gel de dus, sampon etc si detergenti: de haine, de spalat pe jos, vase etc contin substante chimice extrem de toxice. Gasesti produsele 100% naturale si sanatoase pe care le folosesc si recomand eu aici.
  5. Invata sa-ti gestionezi sanatos emotiile negative (daca esti des nervos, stresat, furios, suparat, etc atunci aceste emotii iti afecteaza organele digestive). Daca este vorba de disbioza la copii atunci parintii (sau cei care ii cresc) sunt cei care e necesar sa-si gestioneze mai bine emotiile negative.

Acum stii ce e necesar sa faci pentru a iti rezolva disbioza si recastiga sanatatea intr-un mod natural. Poti incepe sa aplici ce ai invatat pas cu pas si mergi tot inainte.

Daca insa ai nevoie de sprijin pentru a-ti rezolva disbioza natural te invit sa lucram impreuna la vindecarea ei in Programul de vindecare naturala si holistica Tanar si Sanatos. Scrie-mi acum la anca@tanarsisanatos.ro

Cu bucurie,

Anca Alina (care vrea sa stii cum sa iti rezolvi disbioza natural) Ionescu

PS. Vrei mai multe sfaturi practice despre cum sa-ti recastigi sanatatea intr-un mod natural si holistic? Atunci inscrie-te in comunitatea Tanar si Sanatos AICI si vei primi cadou Ghidul practic pentru viata sanatoasa pe care il folosesc sute de oameni pentru a-si recapata sanatatea.

Un comentariu la „Disbioza intestinala – ce este, simptome si tratament natural

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.