Cum iti asiguri toti nutrientii din hrana vie (raw vegan)

Cum iti asiguri toti nutrientii din hrana vie (raw vegan)

Veggies

Aceasta este una din intrebarile pe care le primesc cel mai des atat de la cei care ma urmaresc pe paginile Tanar si Sanatos dar si pe grupurile de vegani si stil de viata sanatos. In acelasi timp este un subiect controversat, deoarece multi nutritionisti si medici considera ca nu ne putem lua toti nutrientii din mancare si de aceea, spun ei, este absoluta nevoie sa suplimentam.

Asa ca am decis sa iti impartasesc din experienta mea de peste 25 de ani de studiu a ceea ce inseamna viata sanatoasa si a rezultatelor pe care le-am obtinut atat cu mine cat si cu cei cu care lucrez.

Dupa cum sti daca ma urmaresti de ceva vreme, acum 25 de ani si pe toata perioada copilariei mele am fost un copil supraponderal (cu toate ca faceam sport de performanta), anemic (“desi” mancam produse de origine animala de minim 2 ori pe zi), constipat (cateodata si cate 5 zile) si care facea infectii respiratorii purulente de minim 2 ori pe an (in ciuda tonelor de antibiotic prescrise de medic).

Eu la 7 ani

Asa ca in cazul multor altor persoane, curatarea alimentatiei si imbogatirea ei cu alimente absolute esentiale pentru sanatate m-a adus ca la peste 43 de ani sa am greutatea ideala, un nivel de energie si anduranta ridicat pe tot parcursul zilei (fara cafea, ceaiuri cu teina sau alte stimulente), analize impecabile (medicul de familie mi-a spus ca nu a mai vazut asa analize bune de zeci de ani!) si nicio suferinta fizica (nici macar o banala durere de cap).

La patinoar 2017

Si toate acestea sunt realizate doar printr-o alimentatie bazata pe plante si stil de viata sanatos (miscare, somn suficient, hidratare, echilibru emotional si mental, protectie de toxinele si undele electromagnetice din mediul inconjurator). Nu am luat nici un supliment (in afara de ocazionala vitamina C pe vremea cand ma mai incerca cate o raceala) si nici nu am nevoie sa iau.

Ceea ce am realizat eu nu este un miracol si nici unic. Exista o multime de persoane care au ajuns la o stare de sanatate excelenta urmand exact aceleasi “reguli” pe care le-am urmat si eu. Si a functionat de fiecare data.

Asa ca astazi am sa iti dezvalui cum iti poti lua toti nutrientii de care are nevoie corpul tau din plante. E important sa clarific aici ca ma refer la nutrientii pe care e necesar sa ni-i luam din mancare si nu la vitamina D. Acesta este o vitamina pe care o produce corpul tau atunci cand stai la soare; 15-20 de minute pe zi sunt suficiente pentru a te incarca cu aceasta vitamina.

Asa ca hai sa vedem cum iti poti lua toti nutrientii din plante:

  • In primul rand pentru a putea digera mancarea si asimila nutrientii este absolut necesar sa ai o digestie eficienta. Din pacate marea majoritate a persoanelor care se hranesc conventional au o digestie defectuoasa, datorita faptului ca mancarea gatita si cea de origine animala distrug flora bacteriana sanatoasa din intestine si hranesc o noua flora patogena. Pentru a iti repara sistemul digestiv iti recomand ca citesti si sa aplici recomandarile pe care ti le fac in seria de 3 articole Cum sa iti imbunatatesti digestia pe care le poti citi AICI.
  • In al 2-lea rand este necesar sa ai o alimentatie variata. Daca legumele pe care le consumi se rezuma la rosii, ardei, castraveti, cartofi, vinete, dovleac, salata verde sau asemanator, atunci nu este de mirare daca nu ai energia pe care ti-o doresti. Imbogateste-ti meniul cu abundenta de alimente pe care ni le pune la dispozitie mama natura si ramai tanar si sanatos 😉 Daca nu stii ce alimente sa consumi citeste care este topul celor mai bune alimente AICI. Este necesar sa consumi alimente din fiecare grupa descrisa in articol si sa le rotesti din timp in timp (adica daca azi ai mancat nuci maine manaci migdale si poimaine caju etc).
  • In al 3-lea rand iti recomand sa consumi doar alimente de sezon. Motivele sunt:

A.  Fiind crescute natural acestea sunt mai bogate in nutrienti decat alimentele crescute fortat

B. Contin mai putine chimicale deoarece cresc natural iar fermierii nu sunt nevoiti sa le “ajute” cu diverse substante chimice

C. Si daca vorbim de alimente care cresc aproape de zona in care locuiesti, acestea nu sunt transportate pe distante lungi si deci sunt mai proaspete. Acest lucru face ca ele sa contina mai multi nutrienti (nutrientii se distrug pe masura ce trece timpul din momentul recoltarii).

  • De asemenea este necesar ca minim 50% din alimentatia zilnica sa fie hrana vie (raw vegan) iar minim 75% sa fie din plante (vegan, de post) -cu cat vei creste aceste procente cu atat te vei simti mai bine. In procesul de gatire la peste 42 C majoritatea nutrientilor sunt distrusi, iar o parte din cei care raman in alimente nu mai pot fi recunoscuti si folositi de catre corp. Corpul tau are nevoie de nutrienti si daca nu-i primeste din alimentatie iti va cere incontinuu de mancare si/sau iti va crea o stare de oboseala pentru a te forta sa dormi. Stii cum te simti dupa mesele bogate ? Exact. De aceea persoanele care consuma multa hrana gatita simt nevoia sa manance mai mult si au de multe ori si kilograme in plus. Cum sa faci sa ajungi la 50% hrana vie/zi sau mai mult? Incepe prin a introduce o masa cruda pe zi, apoi o masa cruda si o gustare cruda, apoi doua mese crude si tot asa pana ajungi acolo unde ti-ai propus. Daca nu stii ce sa iti pregatesti crudivor te poti inspira din colectia de retete pe care o gasesti pe site-ul Tanar si Sanatos sau poti cumpara cartea cu retetele pe care le folosesc eu (si toti cei ce lucreaza cu mine) pentru a ne pastra nivelul de energie, silueta si sanatatea. Cartea contine peste 120 de retete de post si hrana vie (raw vegan) si o poti comanda de AICI.
  • Daca iti faci probleme ca nu iti vei lua suficiente proteine din plante, atunci iti amintesc ca cele mai masive animale din lumea asta sunt ierbivore: vaca, rinocerul, elefantul etc. Nici unul din ele nu consuma carne! Si asta pentru ca proteinele sunt create de organismul nostru din aminoacizi si orice planta contine aminoacizi. Tot ceea ce trebuie tu sa faci pentru a te asigura ca introduci in corp toti aminoacizii de care are nevoie corpul tau pentru a fi sanatos este sa ai un meniu variat, asa cum am discutat mai sus. Si daca totusi doresti sa te asiguri ca ai in alimentatie suficiente proteine, gasesti lista cu cele mai bune surse de proteina vegetala AICI.
  • Un alt nutrient despre care unii spun ca se asimileaza mai bine din produsele de origine animala este fierul. Dupa cum ti-am spus, pe vremea cand mancam produse animale de minim 2 ori pe zi eram anemica iar medicul mi-a prescris injectii cu fier. In mod “miraculous” dupa ce am devenit vegetariana si pe masura ce mi-am curatat alimentatia anemia a disparut. Daca suferi de anemie te provoc sa introduci frunze verzi in alimentatia ta zilnica si sa-mi scrii dupa cateva luni cum ti-au iesit analizele. 🙂
Fierul
  • Unul din miturile cele mai nocive insa este acela ca este necesar sa consumam lactate pentru a ne lua aportul necesar de calciu. Daca vrei sa fii sanatos, lactatele (in afara laptelui de mama) nu ar trebui sa intre in corpul tau! Discutia este lunga, dar am sa-ti explic pe scurt cateva dintre motive:

A. Laptele este o secretie hormonala pe care femelele fiecarei specii de mamifere o produc pentru a hrani “pui” speciei respective. El contine proteine specifice si hormoni in cantitatile necesare acelei specii, si acestea nu sunt compatibile si benefice altor specii. In plus el este secretat doar in prima parte a vietii puilor, pentru ca acestia sa creasca repede, pana la intarcare. Omul este singura specie care consuma laptele altor specii si mai ales face asta pe tot parcursul vietii. Deci daca nu vei sa cresti si tu cat creste un vitel/ied in cateva luni si nu vrei sa ai probleme hormonale nu mai consuma lapte de vaca/capra/bivolita!

B. O a doua problema este ca dupa varsta de intarcare noi nu mai avem in organism enzimele necesare digerarii laptelui (de nici un fel). Astfel proteinele si celelalte substante din lapte raman nedigerate si incep sa ne creeze diverse probleme de digestie si sanatate.

C. In plus laptele (ca orice produs de origine animala) iti creaza aciditate in corp, iar corpul tau este nevoit sa restabileasca echilibrul si sa ajunga la PH-ul normal de 7.35. Problema este ca acesta reechilibrare o face cu ajutorul calciului. Dat fiind ca nu poate folosi calciul din lapte, dupa cum am explicat mai sus, corpul tau va extrage calciu din oase si dinti, ceea ce in timp va duce la demineralizare, osteopenie, osteoporoza si alte boli asociate. Nu te-ai intrebat niciodata de ce femeilor care sufera de osteoporoza li se agraveaza boala in ciuda faptului ca asculta de medici si consuma multe lactate? Acum stii motivul 🙂

Alimente acide

In schimb consuma cu incredere „lactate” vegetale din susan, migdale, cocos, nuca, seminte de orice fel si vei beneficia de mult calciu plus alti nutrienti esentiali pentru ca sa fii in cea mai mare forma! Si daca nu poti consuma nuci si seminte, frunzele verzi sunt la fel de bogate in calciu, fier si o multitutine de alti nutrienti care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie.

  • Un nutrient care nu se gaseste in plante si pe care multi nutritionisti si medici  recomanda sa il suplimentezi daca esti vegan este vitamina B12. Insa s-a descoperit in ultimii ani ca si unii dintre cei care mananca conventional au carente de B12. Logica ne spune ca daca B12 s-ar gasi in produsele de origine animala atunci cei care le consuma nu ar trebui sa aiba carente, nu-i asa? Ei bine adevarul este ca oricine are o digestie deficitara poate avea carente de B 12. Si asta pentru ca vitamina B12 este produsa de bacterii in a 2-a parte a intestinului subtire (jejunum). Unele bacterii cum sunt pseudomonas si klebsiella sintizeaza B12 in prezenta cobaltului. Atunci cand vitamina B12 astfel produsa se poate combina cu factorul intrinsec produs de mucoasa stomacului si prezent in jejunum, ea poate fi absorbita in a 3-a parte a intestinului subtire (ileum). Este foarte usor sa ingeram aceste bacterii deoarece ele se gasesc din abundenta in sol si apa. Insa ce trebuie sa ai tu grija este sa nu le distrugi cu multa mancare gatita, antibiotice, apa care contine clor si fluor, si consumand produse de origine animala, asa cum am discutat la primul punct de mai sus. Iar cobaltul il gasesti in frunzele verzi, nuci si fructe uscate, alge si cacao cruda printre altele.

Daca si dupa ce ai citit tot ce am scris mai sus nu esti convins ca hrana crudivora iti aduce toti nutrientii de care ai nevoie iti amintesc ca majoritatea animalelor isi iau nutrientii din plante, si pana si carnivorele mananca doar animale care se hranesc cu plante! In plus toate animalele consuma hrana cruda si proaspata. Suntem singura specie care isi gateste mancarea.

Exista studii facute pe animale care arata ca animalele domesticite pe care omul le-a invatat cu hrana gatita incep sa se imbolnaveasca mai des, fac mai putin pui iar puii acestora devin din ce in ce mai degenerati cu fiecare generatie.

Asa ca te provoc sa testezi ce am scris mai sus si sa imi scrii cum te simti. Si daca ai intrebari sau comentarii si scrie-mi mai jos.

Daca ti-a placut articolul da-i share, si prietenii tai au nevoie de aceste informatii.  Le vei face un mare bine.

Bibliografie:

M.J. Albert, V.I. Mathan and S.J. Baker  – Vitamin B12 synthesis by human small intestine bacteria”, Revista Nature Vol: 283 p.781-782 (1980). Sursa: Essentials of Vegan Nutrition And a Vegan Diet by Françoise Hébrard, DVM, MSc

Ted Morter – Sanatate prin alimentatie, Editura Teora (2011)

Aviva Jill Romm, MD – “Naturally Healthy Babies and Children”, Celestial Arts, 2000

Dr. Daniel Menrath – Hrana pentru viata, miracolul vindecarii prin alimentative si puterea mintii, Benefica, 2008

Dr. Gillian McKeith – “Hrana vie pentru sanatate”, Curtea Veche, 2008

Karyn Calabrese – “Soak Your Nuts, Cleansing with Karyn”

Un comentariu la „Cum iti asiguri toti nutrientii din hrana vie (raw vegan)

  1. Salut.
    Referitor la B12 m-am informat foarte mult si am gasit aceeasi opinie la majoritatea medicilor ce recomanda alimentatia bazata pe plante si anume suplimentarea. Exact cum ai spus in articol, acele bacterii se gasesc in apa si sol insa pe cele din sol nu le introducem in organism (decat cei care traiesc la tara si spala morcovul cules din propria gradina cu apa de izvor sau din panza freatica ce le curge la chiuveta). Apa comercializata si cea de la robinet este moarta si lipsita printre altele si de aceasta bacterie. Este nou acest punct de vedere conform caruia afirmi ca si o parte din cei care se hranesc cu produse animale ajung la carente de B12. Am sa urmaresc si eu aceasta pista. Multumesc pentru articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.