Cum sa iti imbunatatesti digestia – 3
Aceasta este partea a 3-a (si ultima) din seria de articole “Cum sa iti imbunatatesti digestia” Partea intai si a doua o gasesti aici si respectiv aici.
Pentru tonifierea si imbunatatirea miscarilor peristaltice ale intestinelor precum si transportarea reziduurilor din intestine cel mai bun aliment pe care il poti consuma e lucerna.
Lucerna ajuta la eliminarea toxinelor din organism si datorita proprietatilor ei de a elimina lichidul in exces retinut in organism. Pe langa aceste calitati ea ajuta si la detoxifierea si revitalizarea ficatului, precum si intregul proces de digestie. Frunzele de lucerna in mod special sunt benefice procesului de digestie datorita celor 8 enzime pe care le contin. Consuma frunze sau vlastari de lucerna inainte sau dupa masa si astfel iti vei asigura o absorbtie completa a nutrientilor din alimentele pe care le-ai consumat. Pentru tonifierea peretilor intestinali, reglarea florei intestinale si a miscarilor intestinului mai poti folosi cu succes sucul de aloe vera, asa acum am aratat in partea a 2-a a acestui articol.
In cazul in care ai sensibilitate la anumite alimente introdu in alimentatia ta mai multi acizi grasi esentiali.
Cea mai buna sursa este uleiul de seminte de in presat la rece. Consuma 1 lingura de ulei de in pe zi, in salate sau smoothie sau consuma semintele, dupa ce le-ai rasnit. Pe langa rezolvarea sensibilitatilor alimentare consumul de seminte de in lubrifiaza colonul si hraneste splina si pancreasul. Cantitatea mare de fibre continuta in semintele de in (20g fibre la 50g seminte) favorizeaza reglarea tranzitului intestinal si evitarea colitei, constipatiei, diverticulitei si a altor probleme intestinale. De asemenea, poti folosi ca surse bune de acizi grasi esentiali nucile romanesti, fructele de avocado si uleiul de masline.
Unele dintre plantele aromatice pe care le cunoastem cu totii au proprietati excelente in ameliorarea problemelor digestive. Patrunjelul spre exemplu, este un adevarat panaceu. El ajuta la refacerea digestiei si a ficatului si are efecte pozitive asupra capacitatii organismului de a asimila si utiliza substantele nutritive din alimentele consumate. Patrunjelul sprijina activitatea celor mai importante organe ale sistemului digestiv cum sunt splina, ficatul si stomacul. De asemenea ajuta la contracararea efectelor nocive ale bacteriilor patogene sau parazitilor aflati in intestine, dar si la eliminarea toxinelor din tractul digestiv. Consuma patrunjel verde crud de cateva ori pe saptamana si nu vei regreta. Il poti servi in smootie-ul de dimineata sau pur si simplu peste orice mancare sau supa. Un alt exemplu de planta aromatica benefica este mararul, pe care il poti folosi impotriva balonarilor si pentru stimularea procesului digestiv.
Alte plante pe care le poti folosi cu succes pentru a-ti imbunatati digestia si gradul de absorbtie a nutrientilor sunt algele marine. Acestea sunt mai putin cunoscute la noi in tara, dar dat fiind ca sunt usor digerabile si aduc enorme beneficii consumatorilor, eu iti propun sa le incerci. Alga nori este cea mai usor digerabila si ajuta digestia mai ales daca ai consumat alimente prajite. Dulse pe de alta parte contine o cantitate semnificativa de mangan care activeaza enzimele din organism si astfel ajuta la mai buna functionare a digestiei si a splinei. Alga agar-agar sprijina activitatea ficatului si ajuta la indepartarea reziduurilor toxice din organism. Wakame ajuta si ea ficatul, avand un efect ‘racoritor’ asupra ficatului suprasolicitat. Poti consuma algele in supe, salate sau ca garnitura la alimentele traditionale. Consuma-le de cateva ori pe saptamana pentru a beneficia de multitudinea de minerale si alti nutrienti unici pe care acestea le contin.
O alta varietate de alge, considerate superaliment datorita faptului ca sunt bogate in toate elementele nutritive cunoscute in prezent, sunt algele salbatice verzi-albastre. Aceste alge sprijina toate sistemele corpului si induc celui ce le consuma o stare de bunastare generala. Algele verzi-albastre indeparteaza bacteriile patogene, ciupercile, virusii, intensifica contractile intestinului/peristaltismul, ajuta la detoxifierea organismului si refacerea tesuturilor, si indeparteaza mucusul din organism. Consumul algelor verzi-albastre e recomandat in special in cazurile de oboseala a ficatului , de intoxicare cu metale grele, precum si persoanelor cu exces de greutate, deoarece mentin constant nivelul zaharului in sange si calmeaza poftele alimentare. Cea mai cunoscuta dintre aceste tipuri de alge este spirulina, pe care o poti gasi la magazinele naturiste sau on-line. E important de stiut ca e bine sa incepi consumul acestor alge in doze mici (1/4 lingurita/zi) si apoi sa-l cresti treptat, pentru a evita simptomele neplacute ale procesului de detoxifiere al organismului. Dat fiind ca fiecare persoana e diferita si ca nevoile difera in functie de nivelul de dezechilibru si deficienta precum si de stilul de viata al fiecaruia, pentru cele mai bune rezultate e bine sa consulti un specialist care iti poate recomanda cantitatile potrivite pentru cazul tau specific.
Dar daca nu esti suficient de curajos pentru a te incumeta sa consumi alge, nu te ingrijora. Exista si remedii locale care te pot ajuta la fel de bine. Floarea-soarelui intareste si hraneste atat ficatul cat si splina si pancreasul prin miscarea energiei corpului spre toate meridianele. Mai mult, uleiul de floarea-soarelui are efect diuretic care ajuta la o eliminare mai usoara a toxinelor din organism si, datorita acizilor grasi pe care ii contine, tonifiaza si intestinele. Consuma semintele de floarea-soarelui in smoothie-uri, presarate peste salate sau supe, in sosuri, in dulciuri, sau, ideal, sub forma de germeni.
In incheiere iti recomand un suc natural (presat la rece) care, baut in fiecare zi, iti va sprijini intregul sistem digestiv si iti va regla metabolismul. Astfel organismul tau va beneficia de toate substantele nutritive din alimentele pe care le consumi, iar tu te vei simti plin de forta, energic si plin de vitalitate.
Reteta: morcov 200 ml, apio (tulpina de telina) 115 ml, pastarnac 60 ml, spanac 90 ml.
Daca ti-a placut articolul si reteta da-i share sa beneficieze de ele si prietenii tai. Unii dintre ei au nevoie de aceasta informatie si iti vor multumi.
Bibliografie:
Aviva Jill Romm, MD – “Naturally Healthy Babies and Children”, Celestial Arts, 2000
Dr. Daniel Menrath – Hrana pentru viata, miracolul vindecarii prin alimentative si puterea mintii, Benefica, 2008
Dr. Gillian McKeith – “Hrana vie pentru sanatate”, Curtea Veche, 2008
Karyn Calabrese – “Soak Your Nuts, Cleansing with Karyn”
Dr. Norman Walker – “Sucuri din legume si fructe – Ce-i lipseste organismului tau”
Foarte de ajutor informatiile din articolele referitoare la imbunatatirea digestiei. Reteta sucului recomandat aici, cu morcov, apio, spanac si pastarnac este nemaipomenita. Mersi frumos!
Cu multa placere Laura!