Cum sa iti imbunatatesti digestia – 2
Aceasta este partea a 2-a din seria de articole “Cum sa iti imbunatatesti digestia” Partea intai o gasesti aici iar partea a 3-a (si ultima) aici.
Un alt organ extrem de important pentru digestia ta este ficatul. Acesta exercita 600 de functii printre care si cea de detoxifiere a organismului adica de indepartare a poluantilor, a chimicalelor si a altor elemente nedorite. Daca consumi multe alimente procesate si ambalate ai toate sansele sa introduci in organismul tau un numar mare de asemenea substante, iar daca ficatul tau e slabit atunci el nu va putea indeparta din organism toate substantele nocive care se afla in acele alimente. Aceste substante se vor depune in organe si iti vor crea diverse probleme. Pentru a-ti intari si reintineri ficatul consuma quinoa sub forma de germeni sau terci. Prepara terciul de quinoa astfel: pune la fiert 2 cani de apa cu sare neiodata dupa gust; cand apa da in clocot adauga o cana de quinoa si lasa sa fiarba la foc mic 20 de minute. Un alt aliment care ajuta la tratarea afectiunilor hepatice este banala ridiche. O poti consuma in salate sau poti prepara un suc din ridiche taiata felii subtiri si combinata cu o lingura de miere. O lingurita de 3-4 ori pe zi va face minuni spune Dr. Menrath.
Unele dintre cele mai intalnite afectiuni care afecteaza digestia sunt aciditatea gastrica si ulcerul gastroduodenal. Dar exista remedii naturale si pentru aceste probleme. Sute de studii stiintifice au evidentiat ca gelul de aloe vera are proprietati unice de vindecare a ranilor si a tesuturilor inflamate. Continutul de glucomanan, de acid gamma-linoleic si de acid giberelic ii confera acestei plante proprietati unice in regenerarea si vindecarea tesuturilor deteriorate. Unul dintre studiile prezentate in Revista Societatii Americane de Osteopatologie a concluzionat ca gelul de aloe vera impiedica secretia acidului gastric precum si elementele patogene sa ajunga in zonele ulceroase. In acest fel, dupa un consum zilnic de suc de aloe vera pe o perioada de minim un an de zile ulcerul este vindecat. Mai mult, sucul de aloe are efect tonifiant asupra ficatului si intregului sistem digestiv. Consuma un sfert de pahar de suc de aloe zilnic, iar daca ai probleme digestive serioase consuma un sfert de pahar de suc de doua ori pe zi, pe stomacul gol. Pentru a meliorarea gustului poti amesteca sucul de aloe cu suc de mere proaspat stors la rece.
Un alt aliment cu care poti trata ulcerele si gastritele este cartoful. Bea 1/2pahar de suc de cartofi cruzi inainte de masa timp de 15-20 de zile. Cartofii sa fie insa sanatosi, fara pete sau incoltiti si pastrati la intuneric. De asemenea mai sunt recomandate si ananasul, lamaile, varza, merele, morcovul, rosiile si strugurii, toate in stare cruda.
Pentru sanatatea stomacului mai putem consuma apa vitaminizata. Intr-un vas de ceramica sau sticla se pun diverse zarzavaturi, frunze verzi si plante medicinale taiate marunt care se acopera cu apa. Se pastreaza la rece, iar din ziua urmatoare se consuma zilnic lichidul (apa strecurata). In acest fel toate vitaminele si sarurile solubile din plante trec in apa si astfel noi ne vom vitaminiza puternic organismul. Cura trebuie sa fie de minim 3 saptamani pentru a avea efecte asupra sanatatii stomacului.
Un alt superaliment pe care iti recomand sa-l consumi pentru a combate natural o varietate de boli ale sistemului digestiv (de la gastrita pana la diabet si boli de ficat) este papadia. Consuma zilnic 6 tije de papadie fara flori sau radacini timp de 14 zile.
Pentru a avea o digestie buna este de asemenea nevoie ca atat flora ta intestinala (bacteriile bune din intestine) cat si mucoasa intestinala sa fie sanatoase.
Daca alimentatia ta este incorecta (contine multe alimente gatite si procesate, combinatii nesanatoase si lactate care creaza mucus) atunci micile filamente situate pe peretii intestinelor sunt acoperite de reziduurile create de aceste alimente nesanatoase, iar nutrientii din alimente nu vor fi absorbiti corespunzator. Este deci cazul sa incluzi in dieta ta multe fructe si legume crude pentru a ajuta organismul sa elimine aceste reziduuri. Iar pentru o flora sanatoasa consuma mancaruri si bauturi fermentate care contin culturi vii active de ‘probiotice’. In mod traditional in Romania se consuma varza murata in saramura precum si moarea de varza. Dar daca varza murata si moarea nu sunt favoritele tale exista si alte alternative cum sunt bautura produsa de ciuperca kombu (kombucha) si rejuvelacul. Toate aceste bauturi care vor face minuni pentru digestia ta ti le poti face singur acasa, simplu si cu un cost redus.
Continuarea in partea a 3-a pe care o poti citi aici.
Daca ti-a placut articolul da-i share sa beneficieze de el si prietenii tai. Unii dintre ei au nevoie de aceasta informatie si iti vor multumi.
Bibliografie:
Aviva Jill Romm, MD – “Naturally Healthy Babies and Children”, Celestial Arts, 2000
Dr. Daniel Menrath – Hrana pentru viata, miracolul vindecarii prin alimentatie si puterea mintii, Benefica, 2008
Dr. Gillian McKeith – “Hrana vie pentru sanatate”, Curtea Veche, 2008
Karyn Calabrese – “Soak Your Nuts, Cleansing with Karyn”
Dr. Norman Walker – “Sucuri din legume si fructe – Ce-i lipseste organismului tau”
Un comentariu la „Cum sa iti imbunatatesti digestia – 2”