10 motive sa consumi canepa
Canepa este o planta extrem de benefica din care se pot face peste 25000 de produse. Stramosii nostrii stiau asta si foloseau o mare parte din ele. Ei foloseau canepa in alimentatie, pentru haine si alte materiale din panza si sfoara, pentru a se incalzi, pentru a construi locuinte si multe altele. Astazi insa vreau sa iti spun ce beneficii iti aduce canepa ca aliment.
- Imbunatateste digestia
Semintele de canepa sunt bogate in fibre solubile si insolubile care ajuta hrana sa treaca mai repede prin intestin si astfel elimina constipatia. In plus aceste fibre reprezinta hrana pentru bacteriile bune care traiesc (sau ar trebui sa traiasca) in intestinul tau. Un studiu realizat de Universitatea baptista din Hong Kong si publicat in Revista Americana de gastroenterologie a demonstrat ca cei care au consumat pastile cu seminte de canepa nu au mai suferit de constipatie severa dupa o cura de numai 8 saptamani (1).
Cercetatorii au demonstrat ca o doza de 7.5 grame de seminte a fost suficienta pentru a elimina simptomele de constipatie.
- Intretine sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular
Pentru a avea un sistem cardiovascular sanatos este necesar sa consumi fibre, sa inlocuiesti proteinele de origine animala cu cele vegetale, si sa consumi grasimi sanatoase, printre altele. Consumand seminte de canepa vei beneficia de toate aceste lucruri. Cercetarile stiintifice au aratat ca semintele de canepa pot imbunatati sanatatea inimii si pot reduce tensiunea arteriala (2, 3).
Include in alimentatia ta zilnica semintele de canepa si iti vei reduce natural tensiunea, colesterolul rau (LDL) si trigliceridele.
- Ajuta la mentinerea greutatii ideale
Consumul de seminte de canepa iti va cauza o senzatie de satietate care te va ajuta sa consumi mai putine alimente si sa reduci poftele de dulce. Unii experti recomanda sa consumi zilnic 4 linguri de seminte de canepa pentru a micsora senzatia de foame pe timpul zilei (4).
Acest lucru se datoreaza atat continutului bogat in fibre cat si faptului ca sunt extrem de bogate in nutrienti (vezi punctul 10 mai jos) care hranesc organismul si iti ofera senzatia de satietate.
- Mentine pielea, parul si unghiile sanatoase
Uleiul continut de semintele de canepa penetreaza pielea in profunzime si ajuta la regenerarea celulara, astfel rezolvand chiar si cele mai serioase probleme de piele.
Cercetarile stiintifice au demonstrat ca uleiul de canepa a imbunatatit situatia pacientilor care sufera de dermatita atopica, psoriazis sau eczema (5).
Multe firme scumpe de cosmetice includ in ingredientele lor uleiul de canepa, dar poti beneficia si tu de proprietatile lui consumand zilnic seminte de canepa. De asemenea iti poti face simplu si usor o crema din ulei de canepa, unt de shea si, optional, ulei de lavanda.
- Creste imunitatea
Canepa contine raportul perfect de acizi grasi esentiali omega-3 si acid gamma-linolenic (GLA), datorita carora ajuta la reducerea inflamatiei in corp si la intarirea sistemului imunitar. (6)
- Echilibreaza sistemul hormonal
Acidul gamma-linolenic (GLA) este un component de baza pentru prostaglandine — substante cu rol de hormoni care controleaza inflamatia si temperatura corpului, si au o importanta vitala pentru buna functionare a organismului.
Cercetatorii au demonstrat ca aportul de GLA este absolut necesar pentru o buna functionare a sistemului hormonal, aceasta fiind si cauza pentru care multe femei care au consumat GLA au beneficiat de reducerea simptomelor sindromului premenstrual (7).
- Efect anti-artrita si arterioscleroza
Un nou studiu publicat in Revista de etnofarmacologie a examinat efectele consumului de canepa la cei ce sufera de artrita. Cercetatorii au descoperit ca tratamentul cu ulei de canepa a redus durata de viata a celulelor sinoviale MH7A intalnite in cazurile de artrita reumatoida, si ca la anumite doze chiar a cauzat moartea acestor celule.
Concluzia lor a fost ca uleiul de canepa are efecte de reducere a artritei, ceea ce ii poate ajuta pe cei suferinzi sa elimine simptomele dureroase (8). Daca suferi de artrita consuma zilnic o lingura de ulei de canepa presat la rece.
- Are efect anti-cancerigen
Revista britanica despre cancer araportat ca THC-ul continut de semintele de canepa poate opri si posibil chiar elimina glioblastoma multiforma (o forma letala de cancer de creier) (9). Si revista Cercetari si tratamente pentru cancerul de san a confirmat ca THC-ul din semintele de canepa a imbunatatit starea unor pacienti cu cancer de san in forma avansata (10).
In acelasi timp cercetatorii de la Universitatea din Rostock, Germania, au descoperit rezultate similare, ca substantele canabinoide derivate din semintele de canepa pot inhiba cresterea cancerului si metastaza, in mod special in cazul cancerelor de plaman. Toate acestea demonstreaza ca semintele de canepa sunt unul din cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru a preveni cancerul.
- Efect antioxidant
Un articol aparut pe site-ul LeafScience.com (11) arata ca semintele de canepa aduc un aport semnificativ de antioxidanti care previn bolile neurologice/degenerative cum sunt dementa si boala Alzheimer si previne imbatranirea prematura.
Ultimele cercetari arata ca uleiul de canepa cu continut mic de THC (0.3%), ajuta la preventia bolilor de inima, a cancerului si atacului de cord, a bolilor degenerative ca ateroscleroza si Alzheimer (12).
- Canepa este un super-aliment
Studiile stiintifice arata ca semintele de canepa sunt o excelenta sursa de nutrienti (13). De aceea a si fost denumita super-aliment – adica un aliment care contine foarte multi nutrienti per gram de produs. Asta inseamna ca iti poti imbunatati considerabil aportul de nutrienti, simplu si usor, daca adaugi o cantitate mica de canepa in alimentatia ta.
Dar hai sa aflam care sunt acesti nutrienti din canepa si ce efecte au asupra organismului:
- Raport perfect de 3:1 intre acizii grasi esentiali omega 3 and omega 6, ceea ce ajuta la sanatatea cardiovasculara.
- Procent crescut de acid gama-linolenic (GLA), un acid gras esential omega 6 care s-a demonstrat ca echilibreaza natural sistemul hormonal.
- Contine proteina completa, nu numai toti cei 20 amino acizi existenti, dar si cei 9 amino acizi esentiali pe care corpul nostru nu ii poate produce.
- 100 grame de seminte de canepa contin (14):
- 553 calorii
- 56 grame proteine (32%)
- 75 grame grasimi (sanatoase)
- 4 grame fibre
- 70 miligrame calciu
- 0,80 miligrame vitamina E
- 700 milligrame magneziu
- 1650 milligrame fosfor
- 1200 miligrame potasiu
- 90 milligrame zinc
- 7,95 milligrame fier
- 110 miligrame folat (vitamina B9)
- 9,200 miligrame niacina (vitamina B3)
- 0,600 miligrame vitamina B6
- 1,275 miligrame tiamina (vitamina B1)
Foarte relevant pentru discutia noastra este un articol (15) aparut pe site-ul Universitatii Purdue care spune multe despre beneficiile uleiului de canepa:
“Canepa are o valoare nutritionala ridicata pentru ca ea contine un nivel ridicat de acizi grasi nesaturati… Acidul linoleic si acidul alfa-linolenic sunt singurii acizi grasi care trebuie adusi din sursa externa in organism si care sunt considerati esentiali pentru sanatatea umana … In opozitie cu acizii grasi cu lant mai scurt si cei mai saturati, acesti acizi grasi esentiali nu servesc organismului ca surse de energie, ci ca ingrediente pentru structura celulara si ca precursori pentru biosinteza multor biochimicale care regleaza functiile corpului …”
Articolul declara ca semintele de canepa sunt singura sursa naturala existenta a acidului gama-linolenic (GLA):
“…a fost demonstrat ca afecteaza in mod vital procesele metabolice din corpul uman, de la controlul inflamatiilor si tonusului vascular pana la initierea contractiilor in timpul nasterii. GLA reduce psoriazisul, eczema atopica si mastalgia, si are efecte benefice pentru sanatatea cardiovasculara, psihiatrica, si a sistemului imunitar.”
In concluzie, oricare ar fi starea ta de sanatate, vei beneficia daca incluzi canepa in alimentatia ta. Semintele de canepa nu trebuie hidratate inainte de consum si se pastreaza la rece intr-un loc uscat sau in frigider.
Poti consuma semintele de canepa presarate peste salate, supe sau alte alimente, in smoothie sau iti poti face diverse retete cum sunt: lapte de canepa raw vegan, bomboane cu canepa raw vegan, pesto, painici, unt de canepa etc. Aici gasesti retetele mele de lapte si bomboane cu canepa raw vegan.
De asemenea poti consuma ulei de canepa, ideal in portii mici, la asezonarea salatelor (nu la gatit) sau ca atare (cu scop terapeutic).
PS. Daca stii pe cineva care ar beneficia de informatiile din articol trimite-i-le acum si-i vei face un bine.
Bibliografie:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21045817
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868018/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24292743
(4) http://www.uofmhealth.org/health-library/hn-10013910
(5) http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09546630510035832
(6) https://www.hort.purdue.edu/newcrop/ncnu02/v5-284.html
(7)http://www.umm.edu/health/medical/altmed/supplement/gammalinolenic-acid
(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=rheumatoid+arthritis+hemp+seed
(9)http://www.nature.com/bjc/journal/v95/n2/full/6603236a.html?foxtrotcallback=true
(10) https://link.springer.com/article/10.1007/s10549-010-1177-4
(11) http://www.leafscience.com/2014/02/23/5-must-know-facts-cannabidiol-cbd/
(12) https://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140129115155.htm
Interesant, vă rog să precizați originea boabelor de cânepă la care vă referiți, are importanță…