Cum sa alegi deserturi sanatoase

Cum sa alegi deserturi sanatoase 

Torturi asortate

 

Primul gand care iti vine in minte este ‘exista asa ceva?’, nu-i asa? Ca doar toata lumea stie ca deserturile nu sunt bune pentru sanatate. Dar atunci cum ramane cu faptul ca cei mai multi dintre noi simt nevoia acuta sa manance ceva dulce, cel putin din cand in cand? Chiar sa ne fi programat mama natura sa ne placa si sa ne dorim asa de mult ceva ce ne face rau?

Save

Ca la multe lucruri in viata insa, raspunsul corect este mai nuantat. In primul rand natura nu greseste niciodata, asa ca dorinta si nevoia ta de a manca dulce nu este deloc doar o ‘pofta’ trecatoare, pe care sa o poti ignora la nesfarsit. Ci mai degraba este semnalul organismului tau care iti atrage atentia ca are nevoia de un nutrient: glucoza.

Acest nutrient este esential pentru buna functionare a organismului tau si a creierului in special. Sursa principala de energie pe care creierul tau o foloseste este glucoza. De asemenea glucoza este si principalul combustibil pe care muschii tai il folosesc pentru a functiona. Dar ce este glucoza si de unde ti-o procuri?

Pe scurt, glucoza este o forma de carbohidrat (asa cum este si zaharul). Sursa principala din care te poti  aproviziona cu glucoza este din alimentele pe care le consumi si pe care organismul tau le transforma mai apoi in glucoza. Daca cantitatea de glucoza obtinuta din alimente nu este suficienta atunci organismul tau iti va pune ficatul la treaba si va obtine glucoza de care ai nevoie, insa cu un efort mare, care in timp iti va efecta negativ ficatul (si te va imbolnavi).

De aceea nivelul glucozei in organism (masurat ca glucoza in sange) este foarte important. Pentru a te simti bine nivelul acesteia trebuie sa fie intr-o zona de echilibru, nici prea mare, dar nici prea mic. Iar cand este prea mic organismul iti semnaleaza ca ‘ar manca ceva dulce’.

‘Ceva dulce’ insa nu inseamna neparat ca trebuie sa mananci zahar (rafinat) sau preparate care sa contina acest ingredient. Dupa cum am explicat mai sus, glucoza este un carbohidrat care este procurat de catre organismul tau din mancare si in special din carbohidratii pe care ii contine aceasta.

Alimentele care contin carbohidrati sunt fructele, legumele, cerealele, leguminoasele, pseudo-cerealele, nucile si semintele, lactatele, indulcitori naturali (siropul de artar, siropul de agave, mierea etc), toate formele de zahar procesat (alb, brun, melasa, de cocos etc) si alti indulcitori ( aspartamul etc), insa nu toti acesti carbohidrati au acelasi efect asupra organismului tau: unii sunt mai benefici decat altii 🙂

Dar ce ii diferentiaza pe acesti carbohidrati daca toti sunt in ultima instanta transformati in glucoza in organism? Studiile stiintifice arata ca exista o diferenta foarte mare in modul cum reactioneaza organismul uman atunci cand are de procesat carbohidrati din alimente integrale (asa cum se gasesc ele in natura) versus carbohidrati rezultati prin procesare umana/de sinteza.

Atunci cand introduci in organism un carbohidrat procesat cum este zaharul alb rafinat (sau orice produs bogat in carbohidrati rafinati, asa cum este faina alba), acesta se asimileza rapid de catre organism, fapt care face ca nivelul de glucoza in sange si implicit energia pe care o resimti dupa ce mananci zahar rafinat sau produse care contin zahar, sa creasca foarte mult. Atunci pancreasul tau va elibera insulina care va reduce nivelul de glucoza la unul de echilibru pentru organism, iar nivelul tau de energie va scadea rapid. De aceea vei simti din nou nevoia sa mananci ‘ceva dulce’.

Si daca ii vei ceda si vei manca din nou carbohidrati rafinati (zahar, faina alba etc) pancreasul va elibera din nou insulina si procesul se poate repeta la nesfarsit. Aceasta va duce in timp la  crestere in greutate, obosirea pancreasului si la posibile afectiuni mai serioase ale acestuia.

In plus, atunci cand consumi multi carbohidrati rafinati vei hrani bacteriile patogene din sistemul tau digestiv, ceea ce poate duce la dezechibre ale florei intestinale (asa numita disbioza) care se poate manifesta prin balonare, gaze, alergii alimentare, mancare nedigerata in scaun, deficiente nutritive, malnutritie, candidoza, micoze, eczema, psoriazis etc. Poti afla mai multe despre disbioza si cum o poti rezolva in mod natural AICI.

In schimb atunci cand alegi sa consumi carbohidrati din alimente integrale, fibrele (in special cele solubile) pe care acestea le contin vor incetini procesul de absorbtie a carbohidratilor in organism.  Astfel nivelul de glucoza din sange dar si nivelul de energie pe care il vei resimti va creste mai incet, insa efectul va fi de durata, tu te vei simti plin de energie  iar pofta aceea acuta de dulce va disparea.

Alimentele benefice care iti satisfac pofta de dulce si  pe care sa le incluzi in alimentatia ta, sunt cele bogate atat in carbohidrati cat si in fibre: fructele, legumele, leguminoasele, pseudo-cerealele, nucile si semintele. In plus, datorita fibrelor pe care le contin, consumul acestor alimente te va ajuta sa-ti mentii greutatea ideala.

Fructele sunt deci un dulce natural care iti vor oferi atat glucoza necesara functionarii organismului dar si starea de bine si sanatate mult dorita. Poti manca cate fructe doresti atat timp cat le mananci in integritatea lor (cu fibre cu tot). Insa vestile bune nu se opresc aici.

Pentru zilele in care iti doresti un desert mai special sau ti-e pofta de desertul favorit vestea cea mai buna este ca din alimentele bogate atat in fibre cat si in carbohdrati pe care le-am enumerat mai sus se pot face niste deserturi extraordinar de gustoase, 100% naturale si integrale, pline de fibre si nutrienti (caci sunt preparate la rece) dar si usor si rapid de facut. Este vorba de deserturile raw vegan.

Inlocuieste deserturile clasice cu acest fel de deserturi in care toti nutrientii sunt intacti (vii), si acestea vor avea grija atat de silueta ta si de nivelul tau de energie, cat si de sananatea ta pe termen mediu si lung.

Gasesti o multime  de retete delicioase de deserturi raw vegan in Cartea de retete de post si hrana vie Tanar si Sanatos. Cartea este in format electronic si pana pe 31 decembrie o poti comanda cu 50% CADOU. Gasesti detalii despre oferta  AICI.

Daca insa preferi sa lasi pe altii in bucatarie 🙂 (si esti din Bucuresti) acum poti  comanda desertul raw vegan preferat si il vom face noi pentru tine. Si pentru ca stim cat de ocupat esti zilele acestea iti vom oferi  livrarea CADOU! Gasesti oferta noastra de torturi raw vegan AICI. 

Daca ti-a placut articolul  da-i share sa beneficieze de informatii si prietenii tai. Sau daca stii pe cineva interesat de acest subiect trimite-i articolul.

Iti doresc sa ai parte de sarbatori minunate alaturi de cei dragi!

Cu bucurie,

Anca Alina (care vrea sa te poti bucura de deserturi SI de sanatate) Ionescu

Bibliografie:

http://www.typ1diabetes.com/why_do_we_need_glucose.htm
http://www.healthline.com/health-blogs/diabetes-still-isnt-easy/why-we-need-glucose

USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 26.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12749347
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18175767
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1663443
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2547860

Poza de KEKO64 pe FreeDigitalPhotos.net

Un comentariu la „Cum sa alegi deserturi sanatoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.